Hur kan man låta det ske?

 

Har du på dig en minikjol, tajt topp och dessutom druckit lite? Var väldigt vaksam på vägen hem, för om du skulle bli utsatt för en våldtäkt, läggs skulden först och främst på dig. Uppmärksamheten dras till vilket tillstånd du var i. Om du var för utmanande klädd är det inte killens fel att ditt nej inte betydde något, hans primitiva instinkter tvingade honom att våldföra sig på dig. Det är i alla fall den signalen som sänds ut idag. Är tjejen full sänker det nästan alltid gärningsmannens dom. Man skulle nästan tro och hoppas att det ska förvärra domen, just för att en alkoholpåverkad tjej inte är vid sitt fullaste medvetande, och inte kan säga nej. Men så är det inte alltså inte.

 

Varje dag våldtas ungefär 6 kvinnor i Sverige, och den siffran ökar för varje år. Då ska man ha i åtanke att de 6 kvinnorna är siffran på anmälda våldtäkter. Om man räknar med de 2500 våldtäkter som anmäls varje år, är det fortfarande bara 10-20% av den verkliga siffran på antal våldtagna kvinnor i Sverige. Av dessa 2500 anmälda fall, går endast ca 300 till åtal, och mindre än 1% av våldtäkterna mot kvinnor bestraffas.

 

Sättet våldtagna kvinnor bemöts och behandlas hos polisen och i tingsrätten är allt annat än acceptabelt. Att få höra att det är ens eget fel att någon våldförde sig på en, för att man hade valt fel kläder den dagen, eller druckit lite för mycket, är troligen det mest kränkande och skadliga som finns för en ung tjej att höra som precis blivit våldtagen. En våldtäkt är inget du glömmer över några månader eller ett par år. Det är något som följer dig, som får dig att tvivla på din säkerhet, på människorna runtomkring dig, och den tillit som krävs för att komma någon nära kan vara nästintill försvunnen, för alltid.

 

En tjejs rykte på skolan, hennes känslor för gärningsmannen, och om hon började träffa killar i tidig ålder är bara exempel på saker som en domstol kan ta hänsyn till, som får killens straff att bli lägre. Istället för att utgå från offrets perspektiv utgår man från hur gärningsmannen uppfattade situationen. Tragiskt, men sant. Trenden att skylla på tjejerna har dock börjat vända, turligt nog. Poliserna börjar göra sitt jobb och behandla de utsatta tjejerna bättre, men att förhindra att våldtäkterna överhuvudtaget sker verkar gå trögare, då antalet våldtäkter ständigt ökar

 

Man kan undra vilka våldtäktsmännen är, men jag tror att alla har en någon bild framför sig om hur man tror att de ser ut. En halväcklig man i 40-50 års ålder som det skriker pervers om, eller en skum invandrare som man tyckt uppfört sig konstigt? Man kan inte ha mer fel. Våldtäktsmannen kan vara din trevliga granne, snyggingen på din skola, en vän till dig eller

t om din pojkvän. Nästan alla människor har på ett eller annat sätt haft kontakt med en man som har eller är fullt kapabel till att våldta någon eller på ett eller annat sätt utnyttja någon sexuellt. Hemsk tanke, eller hur? Men går man igenom statistiken och alla människor man dagligen kommer i kontakt med är det nästan oundvikligt att förneka den sanningen.

Men det är inte bara bland oss vanligt folk som fördomarna råder, utan även i domstolarna. 90% av Sveriges invandrare har aldrig brottsregistrerats. Men eftersom invandrare är överrepresenterade i de mest utsatta grupperna i samhället, syns de också i brottsstatistiken.

Forskning visar att risken att dömas för brottet ökar om den åtalade kommer från ett land utanför Västeuropa. Idag är det invandrarkillar som får representera de främmande, de som inte är integrerade i samhället med värderingar som inte går ihop med våra, som ofta anses som dåliga. Det gäller främst inställningen man tror de har till kvinnor. Genom att bygga upp dessa fördomar, är det mycket lättare att peka ut invandrare som våldtäktsmän än den svenska grannpojken som man aldrig skulle kunna tänka sig. Trots att de förmodligen är de som troligast begått de brotten.

 

Egentligen kan man inte jämföra ett helt land med en storstad, men jag har tagit mig den friheten och gjort det ändå. Det bor ungefär 9 miljoner invånare i Sverige, och 8.1 miljoner invånare i New York. Jämför man statistik mellan antalet våldtagna här och i New York ser att man det anmäls nästan dubbelt så många våldtäkter i Sverige än där. Enligt Amnesty International våldtas det ungefär 700 000 kvinnor enbart i USA per år. I ett land där fängelserna är överfulla, och alla sorts brott ökar, går staden New York emot den trend som råder i övriga USA. Fängelserna i New York står tomma. Alla sorts brott har minskat betydligt, och poliserna kan nu ta itu med anmälningar som oljud från glassbilen på allvar, något som var omöjligt för 20 år sen. På bara ett decennium har staden blivit en av världens säkraste mångmiljonstäder. Genom att öka antalet poliser i staden (det finns över dubbelt så många poliser i New York som det finns i hela Sverige), genom att skapa en trygghet bland människorna genom att t.ex. försäkra att det finna civilklädda poliserna i tunnelbanorna har fått brotten att minska. Självklart har andra faktorer också spelat in, men främst har allt handlat om resurser.

 

Om en storstad som New York kan vända på trenden, kan få kvinnor att känna sig tryggare borde väl Sverige inte ha några problem med det heller? Vi vill väl inte vara sämre än ett land där det sker mer än en våldtäkt för varje minut som går?

 

Personligen tycker jag att man måste skärpa straffen för våldtäkter. Människor ska inte få gå runt obestraffade, eller bara behöva sitta några månader i fängelse efter att ha förstört en annan människas liv. Det är helt oacceptabelt. Varför ska vi tjejer inte få känna sig trygga när vi går hem?

 

 

Lite källförtecknigar:

c/extra/news/?module_instance=3&id=173

http://www.bra.se/extra/pod/?module_instance=12&action=pod_show&id=227

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=300479&previousRenderType=2


Lite statistik

32 %: Offret är 15 år eller äldre har en nära relation med gärningsmannen. När dessa brott anmäls, anmäls över av hälften av fallen i samband med andra brott, framför allt misshandel. Våldtäkten är alltså ingen enskild händelse utan ingår i ett mönster av utsatthet på kvinnan.

 

27%: Offret och gärningsmannen är ytligt bekanta. t.ex. träffas samma kväll

 

20 %: Offret är obekant med gärningsmannen.

Offrens ålder är lågt. 29% är under 18 år, och anses alltså som barn enligt FN:s barnkonvention.

 

26% av de anmälda våldtäkterna mot barn under 15 år är gärningsmannen en familjemedlem eller släkting. Ofta är gärningsmannen offrets far, styvfar eller syskon.

 

Genomsnittålder på offren på brotten mot barn, är 9 år.

13 procent av offren är pojkar.

I dessa fall är det inte ovanligt att barnet utsatts för flera våldtäkter under en längre tidsperiod, och att det dröjt mer än ett år innan det gjorts en anmälan.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback