Storebror ser dig?

Har ni läst George Orwells bok 1984? Den boken tillhör allmänbildningen, så läs den!
1984 är en
dystopi som skrevs 1948. Det som är skrämmande med den boken är att mycket av det som beskrivs, kan jämföras med vad som händer idag. Den beskriver en värld där människorna ständigt är kontrollerade, där alla mänskliga friheter är ett minne blott. Alla människor är video bevakade dygnet runt, och alla ord som sägs, hörs och registreras av någon.
Man kan dra många parareller med hur det faktiskt ser ut idag. I Storbrittannien, främst i London, är människorna ständigt övervakade av kameror som sitter titt som tätt överallt i staden. Man har räknat ut att varje Londonbo blir filmad/fotad/röntgad tusentals ggr varje dag! Man kan tala både för och emot dessa kameror, de finns ju där för att skydda Londonborna, men lite paradoxalt är det nog att kriminaliteten inte minskat med hjälp av kamerorna. Sen har vi ju den mänskliga integriteten att tänka på... Men men.. det bortser ju dagens politiker och makthavare ifrån varje dag.. Ni har säkert hört om förslaget om telefonavlyssning, hur ställer sig det förslaget till den mänskliga integriteten? Förespråkarna säger att har man vitt mjöl i påsen så har man ingenting att oroa sig över. Men det för rättfärdigar inte förslaget, det får inte förslaget att bli mindre fel.
Det börjar med telefonavslyssning, ett DNA-register, kameraövervakning.. Vad kommer härnäst? Jag undrar vad George Orwell hade sagt om visste vart världen var på väg idag...



Kända citat ur 1984:

"War is peace"     ( "Krig är fred" )

"Freedom is slavery"     ( "Frihet är slaveri" )

"Ignorance is strength"      ( "Okunnighet är styrka" )

"Big brother is watching you"       ( "Storebror ser dig" )

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback